Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) Μαθηματικά των Υπολογιστών και των Αποφάσεων οργανώθηκε με τη συνεργασία των Τμημάτων Μαθηματικών και Μηχα­νικών Η/Υ & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Η αρχική έναρξη λειτουργίας του προγράμματος γίνεται το 2008 (Υ.Α. 101461/Β7, ΦΕΚ 2566τ.Β΄/18.12.2008) και το 2014 εγκρίνεται από τα αρμόδια όργανα η λειτουργική του αναδιοργάνωση (Υ.Α. 124491/Β7, ΦΕΚ 2216τ.Β΄/13.08.2014). Το πρόγραμμα δέχτηκε φοιτητές για τελευταία χρονιά το ακαδημαϊκό έτος 2017-18: η λειτουργία του ΠΜΣ θα ολοκληρωθεί όταν αποφοιτήσουν οι υπάρχοντες Μεταπτυχιακοί Φοιτητές, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του.


Το ΔΠΜΣ «Μαθηματικά των Υπολογιστών και των Αποφάσεων» προάγει τη βαθύτερη κατάρτιση στα θεωρητικά και εφαρμοσμένα μαθηματικά που χρειάζονται (i) στη λήψη αποφάσεων στους χώρους των χρηματοοικονομικών, του επιχειρηματικού σχεδιασμού, της βιομηχανίας, του ελέγχου ποιότητας, των επιστημών της υγείας καθώς και της κοινωνικής έρευνας, (ii) στην υπολογιστική για θέματα επιστήμης, τεχνολογίας, διοίκησης και οικονομίας. Στη βάση αυτή το πρόγραμμα αποσκοπεί να εκπαιδεύσει τους φοιτητές του στην ποσοτική διερεύνηση, τη στρατηγική αξιολόγηση και την αξιοποίηση μεθοδολογιών που άπτονται των Μαθηματικών, της Στατιστικής, της Θεωρίας Αποφάσεων, της Επιχειρησιακής Έρευνας και της Επιστήμης των Υπολογιστών προκειμένου οι απόφοιτοί του να ανταπεξέλθουν επαρκώς στη μελέτη και ανάπτυξη μεθοδολογιών Μαθηματικής Προτυ­πο­ποίησης για βασικά φαινόμενα εξέλιξης των κοινωνικών και οικονομικών συστημάτων αλλά και στις απαιτήσεις επιχειρηματικών σχεδίων στη σύγχρονη κοινωνία της πληροφορίας. 


Το ΔΜΠΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) σε μία από τις κατωτέρω κατευθύνσεις σπουδών (αναγράφεται στον τίτλο του διπλώματος):

  1. Μαθηματικές Θεμελιώσεις της Επιστήμης των Υπολογιστών και Εφαρμογές στην Τεχνητή Εξαγωγή Συμπερασμάτων και Αποφάσεων
  2. Στατιστική, Επιχειρησιακή Έρευνα και Εφαρμογές στις Αποφάσεις
  3. Θεωρία Αριθμητικών Υπολογισμών και Εφαρμογές στις Αποφάσεις


Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί κατ΄έτος μέχρι 30 πτυχιούχοι της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής Τμημάτων Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, Πολυτεχνικών Σχολών, Σχολών Επιστημών Οικονομίας & Διοίκησης. Γίνονται επίσης δεκτοί απόφοιτοι Στρατιωτικών Σχολών, καθώς και Τμημάτων Α.Τ.Ε.Ι συναφούς γνωστικού αντικειμένου. Η διαδικασία εισαγωγής (προϋποθέσεις και κριτήρια) περιγράφεται αναλυτικά στον κανονισμό λειτουργίας του προγράμματος.

Οι φοιτητές δεν καταβάλλουν για τις σπουδές τους στο ΠΜΣ τέλη φοίτησης.

 





keyboard_arrow_up