1. ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) Μαθηματικά των Υπολογιστών και των Αποφάσεων οργανώθηκε με τη συνεργασία του Τμήματος Μαθηματικών και του Τμήματος Μηχα­νικών Η/Υ & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Η αρχική έναρξη λειτουργίας του προγράμματος γίνεται το 2008 (Υ.Α. 101461/Β7, ΦΕΚ 2566τ.Β΄/18.12.2008) και το 2014 εγκρίνεται από τα αρμόδια όργανα η λειτουργική του αναδιοργάνωση (Υ.Α. 124491/Β7, ΦΕΚ 2216τ.Β΄/13.08.2014).

Στο Π.Μ.Σ. διδάσκουν μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών, κατά κύριο λόγο από τα συνεργαζόμενα Τμήματα Μαθηματικών και Μηχα­νικών Η/Υ & Πληροφορικής. Καθοδηγητική τους φιλοσοφία είναι να εξασφαλίσουν για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές σταθερά θεμέλια, γνώσεις, κριτική θεώρηση, πολυεπι­στημονική-διεπιστημονική προσέγγιση, σύνδεση της θεωρίας με την πράξη, καινοτόμες μεθοδολογίες και βασικές αρχές που θα τους καταστήσουν ικανούς για συνεχή μάθηση και ανάπτυξη. Βασιζόμενοι σ' αυτήν τη φιλοσοφία, οι διδάσκοντες χρησιμοποιούν ποικίλες μεθόδους, που περιλαμβάνουν εφαρμοσμένη έρευνα, μελέτες περιπτώσεων, διαλέξεις προσκεκλημένων ομιλητών, παίγνια και προσομοιώσεις με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, κ.λπ.

Είναι ευνόητο ότι στο Πρόγραμμα πρυτανεύει το κριτήριο της ποιότητας σε κάθε μορφής δραστηριότητα. Συνεπώς, η ποιότητα και η συνεχής βελτίωσή της είναι υποχρέωση όλων των συντελεστών λειτουργίας του και διακρίνει το πρόγραμμα σπουδών, δηλ. τα μαθήματα και τον τρόπο διδασκαλίας τους, τις σχέσεις των διδασκόντων με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, τις σχέσεις με τα άλλα Τμήματα και τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, την γραμματειακή υποστήριξη και τις σχέσεις συνεργασίας για έρευνα και άλλες εκδηλώσεις με οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα δέχτηκε φοιτητές για τελευταία χρονιά το ακαδημαϊκό έτος 2017-18: η λειτουργία του ΠΜΣ θα ολοκληρωθεί όταν αποφοιτήσουν οι υπάρχοντες Μεταπτυχιακοί Φοιτητές, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του.



2. ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ - ΣΚΟΠΟΣ

Το ΔΠΜΣ «Μαθηματικά των Υπολογιστών και των Αποφάσεων» προάγει τη βαθύτερη κατάρτιση στα θεωρητικά και εφαρμοσμένα μαθηματικά που χρειάζονται:

  • στη λήψη αποφάσεων στους χώρους των χρηματοοικονομικών, του επιχειρηματικού σχεδιασμού, της βιομηχανίας, του ελέγχου ποιότητας, των επιστημών της υγείας καθώς και της κοινωνικής έρευνας,
  • στην υπολογιστική για θέματα επιστήμης, τεχνολογίας, διοίκησης και οικονομίας.

Στη βάση αυτή το πρόγραμμα αποσκοπεί να εκπαιδεύσει τους φοιτητές του στην ποσοτική διερεύνηση, τη στρατηγική αξιολόγηση και την αξιοποίηση μεθοδολογιών που άπτονται των Μαθηματικών, της Στατιστικής, της Θεωρίας Αποφάσεων, της Επιχειρησιακής Έρευνας και της Επιστήμης των Υπολογιστών προκειμένου οι απόφοιτοί του να ανταπεξέλθουν επαρκώς στη μελέτη και ανάπτυξη μεθοδολογιών Μαθηματικής Προτυ­πο­ποίησης για βασικά φαινόμενα εξέλιξης των κοινωνικών και οικονομικών συστημάτων αλλά και στις απαιτήσεις επιχειρηματικών σχεδίων στη σύγχρονη κοινωνία της πληροφορίας.



3. ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Το ΔΜΠΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) σε μία από τις κατωτέρω κατευθύνσεις σπουδών (αναγράφεται στον τίτλο του διπλώματος):

  1. Μαθηματικές Θεμελιώσεις της Επιστήμης των Υπολογιστών και Εφαρμογές στην Τεχνητή Εξαγωγή Συμπερασμάτων και Αποφάσεων
  2. Στατιστική, Επιχειρησιακή Έρευνα και Εφαρμογές στις Αποφάσεις
  3. Θεωρία Αριθμητικών Υπολογισμών και Εφαρμογές στις Αποφάσεις

 


 

A   Μαθηματικές Θεμελιώσεις της Επιστήμης των Υπολογιστών και Εφαρμογές στην Τεχνητή Εξαγωγή Συμπερασμάτων και Αποφάσεων
C   Θεωρία Αριθμητικών Υπολογισμών και Εφαρμογές στις Αποφάσεις
   

Η επιστημονική λήψη αποφάσεων βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε υπολογιστικές τεχνικές και την εξει­δι­κευ­μένη επεξεργασία δεδομένων σε συνθήκες αριθμητικής πεπερασμένης ακρίβειας με στόχο την ανάδειξη και εξαγωγή χαρακτηριστικών, γενικών σχέσεων και κανόνων για την εξαγωγή συμπερασμάτων, τη λήψη αποφάσεων και τη διεξαγωγή προβλέψεων. Λόγω της πολυπλοκότητας των υποκείμενων μαθηματικών μοντέλων καθώς και των χαρακτηριστικών των προς επεξεργασία δεδομένων (μεγάλος όγκος, ποικιλία μορφής, ταχύτητα αλλαγής), καθίσταται επιβεβλημένη η αριθμητική επίλυσή τους, συχνά μέσω προσεγγίσεων και μείωσης των διαστάσεών τους. Επιπλέον, είναι συχνά επιβεβλημένη η χρήση υπολογιστικών συστη­μάτων αιχμής μέσω προχωρημένων λογισμικών εργαλείων και συστημάτων διεπαφής. Οι κατευθύνσεις Α και C έχουν για στόχο να εξοπλίσουν τους αποφοίτους τους με εξειδικευμένες γνώσεις που αφορούν στα παραπάνω θέματα. Κοινά μαθήματα των δύο κατευθύνσεων, είναι οι Αριθμητικές Μέθοδοι και Εργαλεία, η Θεωρία Αποφάσεων και η Τεχνητή Νοημοσύνη.
Στην κατεύθυνση Α, διδάσκονται επιπλέον μαθήματα αιχμής στην Υπολογιστική Πολυπλοκότητα, Θεωρία Αλγορίθμων, Ευφυή Συστήματα και Ανεύρεση Γνώσης σε Βάσεις Δεδομένων ενώ τα μαθήματα στην Κατεύθυνση C αφορούν στις Αριθμητικές Μεθόδους και στις εφαρμογές τους, στον Επιστημονικό Υπολογισμό, στην Υπολογιστική Νοημοσύνη και στις Αριθμητικές Μεθόδους Βελτι­στοποίησης.

     
B   Στατιστική, Επιχειρησιακή Έρευνα και Εφαρμογές στις Αποφάσεις
   

Η Στατιστική και η Επιχειρησιακή Έρευνα παρέχουν τις μεθόδους για τη συγκρότηση, μοντελοποίηση, ανάλυση και επίλυση ενός ευρέος φάσματος πρακτικών προβλημάτων. Η κατεύθυνση στη “Στατιστική, Επι­χειρη­σιακή Έρευνα και Εφαρμογές στις Αποφάσεις” εξοπλίζει τους αποφοίτους του με δεξιότητες όπως η ικανότητα επίλυσης ποσοτικών προβλημάτων, η επιστημονική αιτιολόγηση εμπειρικών φαινομένων, η στα­τιστική ανάλυση δεδομένων, η δημιουργία μαθηματικών μοντέλων επιχειρηματικών προβλημάτων, κ.λπ. Το πρόγραμμα επιδιώκει να προσφέρει:

  • εμπεριστατωμένη γνώση των μαθηματικών και υπολογιστικές δεξιοτήτων που απαιτούνται για την πρακτική εφαρμογή της Στατιστικής και Επιχειρησιακής Έρευνας,
  • μια ευρεία ανασκόπηση των συναφών με την Στατιστική και Επιχειρησιακή Έρευνα επιστημονικών κλάδων,
  • επίδειξη των πολλών εργαλείων της Στατιστικής και Επιχειρησιακής Έρευνας και των αποφάσεων που μπορεί να προκύψουν από την ορθή γνώση τους σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών.

Καθώς ο κόσμος θα γίνεται όλο και πιο εξαρτώμενος από τα δεδομένα και τους αριθμητικούς υπολο­γισμούς, η ζήτηση για καλά εκπαιδευμένους αναλυτές στοιχείων θα συνεχίζει να αυξάνεται. Με ένα ΔΜΣ στη “Στατιστική, Επιχειρησιακή Έρευνα και Εφαρμογές στις Αποφάσεις” μπορείτε να προωθήσετε την επαγ­γελματική σας εξέλιξη σχεδόν σε κάθε τομέα, ιδιωτικό και δημόσιο, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της επιστήμης, της τεχνολογίας και της υγειονομικής περίθαλψης.

 

4. ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

Το πρόγραμμα σπουδών του ΔΠΜΣ καθώς επίσης και όλες οι κανονιστικές διαδικασίες του παρουσιάζονται αναλυτικά, σε έντυπη μορφή, στον Οδηγό Σπουδών. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να προμηθευτεί τον Οδηγό Σπουδών των ακαδ. ετών 2014-15 έως και 2019-20, σε ηλεκτρονική μορφή (Adobe Acrobat - PDF), επιλέγοντας έναν από τους παρακάτω συνδέσμους. Το πρόγραμμα δέχτηκε φοιτητές για τελευταία χρονιά το ακαδημαϊκό έτος 2017-18: η λειτουργία του ΠΜΣ θα ολοκληρωθεί όταν αποφοιτήσουν οι υπάρχοντες Μεταπτυχιακοί Φοιτητές, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του.





keyboard_arrow_up