ESDLab Home Page

 

ESDLab : Προφίλ

Αλλαγή γλώσσας στα Αγγλικά

Προφίλ

 

Μέλη

 

Έργα

 

Προϊόντα

 

Δραστηριότητες

 

Δημοσιεύσεις

 

 

ESD*Lab PROFILE

 

Το Εργαστήριο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικού Λογισμικού (ΕΑΕΛ - ESD*Lab) ιδρύθηκε από το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών το 1992 με σκοπό την προώθηση της έρευνας στην περιοχή του Εκπαιδευτικού Λογισμικού με την ανάπτυξη νέων μεθοδολογιών, πρακτικών και  τεχνολογιών πληροφορικής και την εφαρμογή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Οι βασικοί στόχοι του εργαστηρίου αναφέρονται σε:

·      Bασική έρευνα και διάχυση γνώσης στις επιστημονικές και διεπιστημονικές περιοχές που σχετίζονται με το εκπαιδευτικό λογισμικό.

·      Εφαρμοσμένη έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων εκπαιδευτικού λογισμικού.

·      Συνεισφορά  στην εκπαίδευση και κατάρτιση.

Για να πετύχει τους στόχους αυτούς, το ESD*Lab συμμετέχει σε χρηματοδοτούμενα Εθνικά και Ευρωπαϊκά ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα καθώς και σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από τη βιομηχανία. Επιπλέον, διάχυση της τεχνογνωσίας και τεχνολογίας επιτυγχάνεται με τη συμμετοχή του εργαστηρίου σε Διεθνή Επιστημονικά Δίκτυα (Networks of Excellence), προγράμματα ανταλλαγής σπουδαστών, οργανώσεις συνεδρίων, ημερίδων, σεμιναρίων κλπ.

 

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Εργαστηρίου  περιλαμβάνουν:

·      Eνσωμάτωση αρχών Τεχνητής Νοημοσύνης σε Εκπαιδευτικό Λογισμικό και Συστήματα Συγγραφής (Authoring and Tutoring Systems).

·      Aνάπτυξη Computer Assisted Instructional (CAI) συστημάτων και Computer Based Training (CBT) συστημάτων για εκπαίδευση και κατάρτιση.

·      Διδασκαλία εξ’ αποστάσεως.

·      Συστήματα Υπερμέσων και εργαλεία για Εκπαιδευτικό Λογισμικό.

·      Τεχνολογία Εικονικής Πραγματικότητας στο Εκπαιδευτικό Λογισμικό.

·      Τεχνολογία έμπειρων πρακτόρων (intelligent agents) και συστήματα πολλαπλών πρακτόρων.

·      Νευρωνικά Δίκτυα-Γενετικοί Αλγόριθμοι

·      Μηχανική μάθηση και εξόρυξη γνώσης.

             

Το προσωπικό του εργαστηρίου έχει παρουσιάσει ένα σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων, αποτέλεσμα της πολυετούς εμπλοκής του στις παραπάνω περιοχές σε ερευνητικό και αναπτυξιακό επίπεδο. Ακόμη  το εργαστήριο έχει παράγει σημαντικό αριθμό προϊόντων και εργαλείων Εκπαιδευτικού Λογισμικού που έχει αναπτύξει στα πλαίσια αναπτυξιακών έργων.

Το εργαστήριο υποστηρίζει την προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαιδευτική διαδικασία του Τμήματος τόσο μέσα από προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα που προσφέρουν οι συνεργάτες του  όσο και μέσα από σημαντικό αριθμό προπτυχιακών και μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών όπως και διδακτορικές διατριβές. Ακόμα υποστηρίζει κόμβο με ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό, για τους φοιτητές, σε μορφή κατάλληλη για εκπαίδευση από απόσταση.

Επίσης, το εργαστήριο υποστηρίζεται με ικανό εξοπλισμό σε υλικό και λογισμικό (όπως πολυμεσικά υπολογιστικά συστήματα και περιφερειακά, συσκευές VR, συστήματα συγγραφής, κελύφη έμπειρων συστημάτων, εργαστήρια λογισμικού κλπ).

Τέλος, το εργαστήριο είναι μέλος σε διάφορες οργανώσεις όπως ADCIS (Association for the Development of Computer Instructional Systems) και Association for Virtual Reality in Schools.

 

 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας | Επιστροφή στην κεντρική σελίδα

-

Για επιπλέον πληροφορίες, υποδείξεις, σχόλια ή προβλήματα επικοινωνήστε: esdlab@math.upatras.gr

Copyright (C) 1999 - 2000
Εργαστήριο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικού Λογισμικού

Τελευταία Ενημέρωση